Da li trudnica treba da jede za dvoje? 

Izjava koja se često može čuti od starijih generacija, a često kao izgovor za nekontrolisan unos hrane. 

Gladovanje i restriktivne dijete apsolutno ne dolaze u obzir, ali briga vezana za to koliko ćete se ugojiti u trudnoći je na mestu, jer se ne radi samo o izgledu (što je i najmanje bitno u ovom trenutku), nego i o zdravlju. 

Prekomerna težina trudnice ugrožava i zdravlje trudnice, ali i bebino zdravlje. Povećava rizik za dobijanje gestacijskog dijabetesa, visokog pritiska i komplikacija na porođaju. 

Par saveta po trimestrima: 

 

Prvi trimestar: 

U prva tri meseca trudnoće, uglavnom ne dolazi do povećavanja telesne mase ili to bude mali poras (1,5-3kg), a neke trudnice čak i izgube par kilograma zbog mučnine. 

Fokus u prvom trimestru treba da bude na adekvatnom unosu folne kiseline i kalcijuma. Folnu možete naći u zelenom lisnatom povrću, a kalcijum u mlečnim proizvodima. 

Ukoliko imate mučninu, grickajte orašaste plodove i trudite se da jedete redovno. 

Takođe, jako je bitno da se dovoljno hidrirate. 

Drugi trimestar: 

Posle prvog trimestra, ovo je period kada prolaze mučnine, a kada stomak polako počinje da se nazire, a kilaža polako počinje da raste. Preporuka je da porast kilaže ne bude veći od 500g nedeljno. 

Fokusirajte se na unos omega 3 masnih kiselina kroz ribu, orašaste plodove i hladno ceđena ulja. 

U drugom trimestru se povećava i potreba za gvožđem, i iz tog razloga pojačajte unos crvenog mesa, zelenom lisnatog povrća i dodajte limunadu uz obrok bogat gvožđem, da bi se ono bolje apsorbovalo. 

Treći trimestar: 

Neizbežno je da se u poslednjem trimestru dobija najviše na telesnoj masi, jer beba raste, ali je potrebna i veća pažnja za izbor namirnica koja se konzumira. 

Fokusirajte se na unos sveže, neprerađene hrane, a što manje rafinisane i prerađene. Izbegavajte se suhomesnate proizvode, viršle, salame, paštete, margarine, grickalice, sokove. I s obzirom da se u poslednjem trimestru javlja mučnina ili gorušica, savet je da imate češće, a manje obroke. 

Ono što uvek savetujemo trudnice koje dolaze u naš studio „Ne jedite duplo više, jedite duplo kvalitetnije“. 

Call Now Button